dinsdag 11 december 2012

Joggen toch niet zo gezond?


Vandaag kwamen de resultaten van het Belgische onderzoek aan het licht. Het blijkt dat joggers uit de stad en het platteland enorm verschillende resultaten behalen. De twee groepen krijgen een betere bloedcirculatie, maar en hier komt het, de stadsjoggers krijgen schadelijke stoffen binnen in hun hersenen door de uitlaatgassen. Deze gevaarlijke stoffen kunnen leiden tot mentale aftakeling. Deze groep kon niet beter   nieuwe informatie opnemen en hadden geen verminderde kans op mentale gezondheidsproblemen gekregen. Dat is wel de bedoeling van hardlopen.


Nu was ik wel geschrokken, moeten we nu met maskers rondlopen? Die hardlopers krossen er sneller door en vangen die stoffen binnen, maar wij staan in die vuile lucht op het openbaar vervoer te wachten en een praatje maken enz. We denken dus dat we frisse lucht opvangen maar eigenlijk is het een massa "brol" die we binnenkrijgen. Eigenlijk zijn we met al die auto's onze eigen gezondheid aan het vernietigen. Dit onderzoek bevestigt het vorige Amerikaanse onderzoek dat de hersenen van 50-plussers uit sterk vervuilde steden ouder eruitzien dan die van plattelandsgenoten. 


We gaan het niet allemaal te negatief bekijken en gaan er het beste van maken. Ga joggen in een park bij jou in de buurt, doe dit zeker niet tijdens het spitsuur. Het gezondste is om te gaan hardlopen tijdens harde windbuien of regen, dan worden de schadelijke deeltjes sneller weggeblazen. Ik denk dat we deze tips ook moeten volgen tijdens het wandelen. Natuurlijk is het beter als je hoog in een appartementcomplex woont, zo kan je je raam altijd zonder risico openlaten. Ook is het heel gezond om te joggen/ wandelen in de vroege uurtjes, wanneer de auto's nog niet genoeg tijd hadden om hun viezigheid los te laten.

Ga dus lekker joggen, of niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten