Rustig wakker worden
Bij het ontwaken spelen de zintuigen: gehoor en zicht een heel belangrijke rol. Bij weinig licht wordt het hormoon melatonine aangemaakt, hierbij doven enkele lichamelijke functies uit en zo val je in slaap. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor de winterdepressie. Zo zie je maar hoe belangrijk de zintuigen zijn bij de hormoonproductie.
Het probleem bij een gewone wekker is dat die zeer onverwacht overgaat. Stel je voor je zit rustig in een park en geniet van de natuur en droomt weg, opeens hoor je een enorme knal naast je oor. Je hart gaat enorm tekeer, je wordt een beetje niet goed. Dit gebeurt dus elke morgen met jou, als dat geen goeiemorgend is weet ik het ook niet meer.
Daarom is de beste wekker waarbij het geluid aangroeit, dus steeds luider en luider wordt. Hierdoor kan je gehoor eraan wennen en schrik je niet wakker, maar sta je lekker op. Na een rustig nachtpatroon is het logisch dat je ook rustig wakker wordt, als je elke morgend al gestresseerd opstaat begint de dag ook niet zo leuk.
Wanneer we wakker worden wordt het hormoon serotonine aangemaakt, die activeert verschillende lichaamsfuncties. Ook is het heel goed wanneer je bedlamp de functie heeft om rustig aan te gaan, zo sta je veel comfortabeler op.
Leuk weetje: als je een kater hebt of slaapmiddelen hebt ingenomen wordt je zelfs niet wakker als er met een hamer naast je wordt geklopt. Hier heb ik het over midden in de nacht, het is niet zo dat je nooit meer wakker wordt ofzo.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten