woensdag 26 september 2012

Portie gezondheid


Een nieuwe, terugkerende rubriek wordt “Portie gezondheid”. Ik ga jullie hier tips geven over hoe je jouw gezondheid kunt maximaliseren. Ik heb mijn informatie uit verschillende betrouwbare bronnen gehaald en heb er zo een “creatief” artikel van gemaakt.

Afbeelding via flickr.com
Je rug, dat is het eerste thema waarover ik het met jullie over wil hebben. Ik heb zelf een cursus anatomie achter de rug en heb een voordracht van een kinesist gevolgd, dus ik weet wel waarover ik spreek. Deze informatie is heel gemakkelijk toe te passen en als iedereen deze zou volgen zou het aantal patiënten bij de kinesist met de helft verminderen.

Het allerbelangrijkste is dat je bij iets oppakken door je knieën buigt. Ik heb wel gemerkt dat een aantal mensen dat niet kan. Dit komt vooral omdat de generatie van nu (dus de 15jarigen en jonger) een zittend leven leidt. Je zit voor je pc, tv, op school en gaat daarbij weinig doen aan sport. Maar je moet het echt een aantal keer doen: door de knieën met een rechte rug. Dus met het bekken naar voor gekanteld. Let er ook op dat je voeten uit elkaar staan, anders ga je al snel op je tippen staan, waardoor je tenen heel je gewicht moeten houden.

Draai niet met je bovenlichaam als je iets zwaar vasthoudt. Dit kan direct een harde kramp veroorzaken.
 
Pak spullen symmetrisch op. Dus als je twee zakken voor je hebt: door de knieën en de twee zakken tegelijk opheffen. Zo ga je minder de kans hebben om naar één kant te zakken. Het is belangrijk dat je het gewicht over je hele lichaam verdeelt. Zo is er minder kans dat de wervels hard tegen elkaar doordrukken, maar gaan ze mooi tegelijk glijden over de tussenwervelschijven (gelachtige massa tussen elke wervel, waardoor je geen pijn ervaart wanneer je buigt). Draag dus bijvoorbeeld een zware tas met beide handen tegen je buik gedrukt i.p.v. aan één schouder te hangen. Dingen tegen je buik houden is ook belangrijk, zo heb je een extra steun.
Als je iets zwaar oppakt probeer het dan niet van de grond te tillen, maar het liefst van een tafel. Pak een doos dus op, zet het op tafel en neem het dan met beide handen tegen de buik. Als je voelt dat iets te zwaar is om het neer te zetten gooi het liever op de grond, natuurlijk als het onbreekbaar materiaal is.


Afbeelding via weheartit.com
Het is echt niet zo mooi om een mooi verzorgde vrouw te zien, die dan helemaal scheef of gebukt loopt. En dan nog wel door je eigen fout, want velen worden zonder rugklachten geboren maar ontwikkelen ze zelf door foute gebruiken. Red je rug dus, nu het nog kan. (Het kan wel tot je 15e, nadien is het als volgroeid. Maar als je je best doet, kan je je “bult” verminderen en zelfs camoufleren.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten