donderdag 14 februari 2013

Aardappelen verdikken?

Er zit blijkbaar zeer veel vitamine C in aardappelen, de meeste na sinaasappels! Ook bevatten ze veel kalium, zoals bananen, deze stof is noodzakelijk voor ons zenuwstelsel. 

Uitkiezen

Natuurlijk hebben we al van kleins af aan geleerd dat onze patatjes niet groen mogen zijn. Dat is dus waar, want daarin zit echt toxisch gif. Ook mogen ze niet zacht zijn, geen grote ogen bevatten, dan wil het zeggen dat ze te oud zijn. Kies beter geen jonge aardappeltjes, die bevatten minder vitamine C, maar dit is wel de enigste soort die je met schil kan klaarmaken. Kies ook niet te grote aardappels.

Bewaren


De geschikte temperatuur is 5-15°C, dus liefst niet in de koelkast bewaren. In koelte start het proces waarbij zetmeel in suiker wordt omgezet. Hierdoor verandert de smaak van jouw patatjes maar zitten er ook meer calorieën. Bij te hoge temperatuur drogen ze dan weer snel uit. Het best bewaar je ze in de kast of doos.

Klaarmaken

Doordat er zoveel gezonde stoffen inzitten is zelfs bouillon van aardappels zeer gezond. Het gemakkelijkste recept waarbij je nog eens al de gezonde stoffen bewaart is:
  • Snij de aardappel in rondjes
  • 15-17 min laten koken 
  • Koud water eroverheen gieten, niet overdrijven anders zijn het sponzen
  • Afdeppen met servetje
Wanneer we aardappelen eten worden ze omgezet in glucose, dit geeft ons veel energie maar we krijgen er ook extra kilo's van. Zelf zijn aardappelen niet calorierijk, ze worden zo naarmate een foute, vettige bereiding: bakken in vet, eten met vlees en over frietjes zwijg ik zelfs. Het is beter om ze te schillen, zo haal je de metalen weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten