maandag 11 februari 2013

Kans om kaal te worden


Het is een zeer vaak voorkomend probleem bij mannen, maar vrouwen kunnen er ook mee te kampen krijgen. Eerst doe je een test om na te gaan of je meer haarverlies hebt dan gemiddeld. Een mens verliest gemiddeld 100 haren per dag.
Neem een lok vast en trek er zacht aan met twee vingers. Als er tot 10 haren in je hand overblijven is het normaal, meer wordt al een probleem. Dan is het best dat je langs gaat bij de huisarts of dermatoloog.

Mogelijke oorzaken


Bij mannen is het een normaal probleem, maar bij de minderheid is het een symptoom voor een onderliggend probleem. Bij de vrouwen wijst het op een storing in de hormonenbalans. Als mannen haar beginnen te verliezen over het hele hoofd, normaal moet het op de kruin beginnen, of wanneer het zeer dun wordt wijst het op een mogelijk probleem met de schildklier, ook is het nuttig om de functie van de nieren te onderzoeken. 

Begin niet direct te panikeren over hoe je je verloren haar gaat terugkrijgen en hoe verschrikkelijk het zou zijn als je nu ineens helemaal kaal zult zijn, maar pak het probleem eerst dieper aan. Ik heb zelf een aantal jaren met dit probleem gekampt. Alle dagen verloor ik zeker geen 100 haren per dag enkel bij het wassen werden het er precies 1000! Ik was aan het wenen dat ik kaal en lelijk zou worden, maar leef gelukkig nog met haar. 

  
Haarverlies ontstaat vaak door een te veel aan het mannelijke hormoon testosteron. Bij vrouwen kan men deze verminderen door de pil of andere oplossingen, bij mannen wordt het een beetje moeilijk om hun mannelijke hormoon af te pakken. Daarom is de doeltreffendste oplossing voor mannen: haartransplantatie. Hierbij gaat men haarzakjes op het onderste deel van de schedel wegnemen met stukjes huid en planten (ja zoals bij bloemzaden) op de kruin, aangezien dit de vaakste plaats is waar het haar niet meer groeit. Dit is geen pijnlijke operatie.

Maar hoe sneller je ingrijpt in het probleem hoe minder haar je verliest en hoe sneller het probleem geneest, anders kunnen misschien al nieuwe symptomen beginnen.

1 opmerking: