Tomaten
De tomaat werd lange tijd gerekend tot fruit, nu nog steeds in Hawai. Tomaten bestaan 94% uit water en de rest is vitamine B en lycopeen (geeft hen een mooie, rode kleur). De stof lycopeen zit er in allerkleinste hoeveelheid maar is wel het allergezondst, daarom moeten we ervoor zorgen dat die zo veel mogelijk bewaard blijven. Deze chemische stof vermindert het risico op prostaatkanker, dit werd bewezen in een groot experiment. De proef bewees dat wie per week minstens 5 tomaten at ook minder kans had op poliepen in de dikke darm, zo erg is deze ziekte niet want velen leven ermee zonder het te weten.
Uitkiezen
Kies tomaten van gemiddelde grootte en zorg dat ze niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. Ook kijk je beter naar de plaats waar de staart zat, kijk dat daar geen gaatje is. Zo blijven ze langer goed bewaard in de koelkast. Waar ik van schrok is dat verse tomaten blijkbaar minder gezond zijn. Normaal wordt alles vers aangeraden, maar de stof lycopeen wordt het best door ons lichaam opgenomen wanneer de tomaat thermisch wordt bewerkt. Daarom is tomatensap gezonder dan verse tomaten.
Bewaren
Wanneer je de tomaten al rood in de winkel koopt kan je ze maximaal 6 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze het liefst in een zak. Als je groene tomaten koopt kan je ze snel rood maken door ze in één zak te leggen met appels of bananen. Dat is wel handig, zo kan je langer tomaten in huis hebben.
Bereiden
- Snij de tomaat in kleine blokjes
- Gooi ze in een pan met een beetje water
- Doe de deksel erop en laat het geheel 5 min. braden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten