vrijdag 19 oktober 2012

Gezond eten bereiden

Vlees barbecuen


Wanneer boter of olie verbrandt komen er kankerverwekkende stoffen vrij. Als je dus vaak aan de barbecue staat heb je kans op kanker omdat je die stoffen inademt. Met deze tips verklein je de kans om kankerverwekkende stoffen vrij te laten.
  • Snij de maximale hoeveelheid vet van het vlees af. Zo gaat het niet op kolen druppelen.
  • Voordat je het vlees op de barbecue legt verwarm het 10min. in de oven.
  • Doe heel veel marinade op je vlees, dan gaat dit op kolen druppelen en geen olie.
  • Kijk dat er geen korst op je vlees wordt gevormd, draai het dus regelmatig om en besproei met water.
  • Drink er rode wijn bij, want die vermindert het cholesterolgehalte.

Koken en vitamines bewaren


We weten allemaal dat het grootste nadeel van je voedsel te koken is dat er vitamines verloren gaan. Om maar een idee te geven: na 15min. koken gaat 30% vitamine C verloren. Het belangrijkste is dat de vitamines verloren gaan onafhankelijk van de temperatuur, maar door de zuurstof die in het water is aanwezig. Nu volgen een aantal tips om de vitamines toch te bewaren:
  • Laat je water ongeveer 5min. koken, voordat je er iets ingooit. Hierdoor gaat de meeste zuurstof verloren.
  • Voeg een beetje zout toe aan het water, zo gaan de laatste zuurstofdeeltjes weg.
Vetten zwemmen naar het oppervlak en nemen bij het koken van vlees cholesterol mee. Dit zie je door de witte laag bubbels die op het oppervlak is gevormd. Je moet heel deze laag het beste met een lepel wegdoen.


Eet smakelijk en vooral gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten