zaterdag 27 oktober 2012

Wortels

Gezond oranje


Het allergezondste ingrediënt van worteltjes is betacaroteen. Dit is een voorloper van vitamine A en geeft de wortel zijn oranje kleur. Daarom moet je de felst oranje wortels uitkiezen, met meeste vitamines. Het best eet  je worteltjes rauw. Tijdens het koken vallen de gezonde stoffen uiteen in suiker, die komen sneller terecht in het bloed en je verdikt.

Gezond?!


Maar vitamines zijn niet altijd gezond. Er worden 2 producten verboden tijdens de zwangerschap, wortels en lever. Ze bevatten alletwee vitamine A die levensgevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Ben je niet zwanger dan eet je het toch best met mate. Mannen mogen het wel in overvloed eten, hebben toch nooit de kans om zwanger te worden. 

Bewaren


Was de worteltjes, droog ze af en leg ze in een plastic zakje, sluit het goed af en leg het in koelkast. Deze hermetische afsluiting van de zak beschermt de worteltjes tegen de stoffen van andere groente en fruit die ernaast liggen. Deze stoffen kunnen de wortels bitter maken. Wortelsap bevat minder caroteen, dus minder vitamines.

Gezond koken


Laat water 5min. koken. Dan leg je de wortels erin en kook ze 7min. Zo blijven de worteltjes een beetje hard en boordevol vitamines. 

1 opmerking:

  1. Hoi,
    je geeft aan dat wortelen levensgevaarlijk (!) zijn tijdens de zwangerschap. Mag ik weten waar je dit vandaan hebt? Ik lees juist op diverse websites dat je alle groenten mag eten. Rauwe groenten moeten wel extra goed gewassen worden.
    Ik hoor graag van je!

    BeantwoordenVerwijderen