woensdag 17 oktober 2012

Pas op, motten!

 
Bij de seizoenswisseling hang ik de kleren die niet meer bij het seizoen passen apart. Ook je jassen hangen een tijdje in de kast terug op de herfst te wachten. We hebben van onze oma of mama geleerd om mottenballen te gebruiken: "Zo eten de motten geen gaten in wol". Ik zou het dus niet doen!

Mottenballen bevatten benzeen, dit is een gevaarlijke stof. De geur kan lever- en bloedaandoeningen veroorzaken, in sommige landen wordt het zelfs als drug gebruikt.




Het grootste misverstand is toch wel dat motten helemaal geen wol lusten. Ze eten huidschilfers die in je kleren zijn achtergebleven en zweet, omdat die veel eiwitten bevatten. Het zijn zeer slimme insecten want ze spugen stukken draad uit, waardoor gaten ontstaan. Dit betekent dus dat je helemaal geen mottenballen nodig hebt, enkel de volgende tips.

 
  • Voor je je kleren in de kast hangt moeten ze dus proper zijn, zeker als ze een seizoen daar blijven hangen. Zweet- en schilfervrij dus.
  • Als je kleren uit de wasserij haalt hang ze eerst een paar uur in de zon. De chemische geur moet uit de kleren verdwijnen, want die vergroot het risico op kanker. De zak die om je kleren is gewikkeld wanneer je je kleren ophaalt uit de wasserij moet dus direct worden weggegooid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten