dinsdag 23 oktober 2012

Vind jouw slaaphouding

Afbeelding via weheartit.com

Veel mensen vallen in slaap tijdens het tv kijken of wanneer ze een boek lezen. Dan slapen ze in een half zittende houding. Hierdoor maken de bovenste nekwervels en hoek van 90° met de onderste nekwervels. Jouw hoofd is hierbij gebogen, je ligt helemaal fout wanner jouw kin je borst raakt.
In de nekwervels zitten arteriƫn of slagaders, ze sturen bloed naar de hersenen. Maar bij zo'n positie (gebogen hoofd) worden de arteriƫn dichtgedrukt, er is dus minder bloedtoevoer naar de hersenen. Dit kan tot een beroerte lijden bij ouderen. Hetzelfde gebeurt wanneer je in deze positie op een kant ligt.


De grote ouderwetse hoofdkussens zijn eigenlijk veel te hoog om op te slapen. Hiermee gaan we automatisch met een gebogen hoofd liggen. Een hoofdkussen is eigenlijk een foute naam vanuit het klinisch standpunt. Een kussen moet je nek vasthouden, het hoofd is gewoon een comfortabele voorkeur. Je kussen moet net boven de schouders eindigen, je moet die als het ware dragen op je schouders. Wanneer we slapen moet het lijken alsof we rechtstaan, geen kronkelende positie innemen met je hoofd. Een orthopedisch kussen is enkel geschikt voor gezonde mensen. Mensen die al problemen hebben met hun nek of rug gaan nog meer pijn ervaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten