dinsdag 13 november 2012


Broccoli


Bevat sulforafaan, die het immuunsysteem stimuleert en hierdoor  kanker bestrijdt. Je moet wel beseffen dat deze groente geen medicijn is, maar vermindert het risico op kanker of vermindert de groei van het gezwel. Het helpt niet als je het begint te eten op het moment dat je kanker krijgt, je moet het altijd hebben gegeten.

Uitkiezen

De jongste bloemetjes zijn het gezondst, dan de takjes en pas dan de grote bloemen. Ik denk dat de meeste mensen de takjes juist wegsnijden en weggooien, de grote bloemen worden wel met grote mate gegeten. Hoe jonger, hoe meer sulforafaan het bevat! 

Bewaren


Uit het zonlicht houden, liefst ook niet te lang in kamerlicht anders wordt de broccoli snel geel, waardoor sulforafaan verloren gaat. Leg het het best in de schuifbakken van je koelkast, ver weg van het lampje. Ingevroren broccoli die je in de winkel kan kopen blijven de vitaminen bewaard, enkel de smaak verschilt van de verse. Maar wanneer je de groente ontdooit en terug invriest gaat alle sulforafaan verloren.

Bereiding


Nooit in de microgolf koken, zo gaan alle vitamines verloren. Wanneer je het kookt zorg ervoor dat de broccoli nog hard blijft, zeker geen papje, 3min is voldoende. Stomen is een goede techniek, waarbij weinig vitamines verloren gaan. De beste techniek is bakken met de deksel dicht. 
  • beetje water in de pan
  • broccoli erin
  • 5min bakken op een laag vuurtje
Dagelijkse portie van 200g is heel gezond. Als tussendoortje kan je kiezen voor kleine takjes broccoli i.p.v. koekjes. Er werd onderzoek gedaan, bij wie veel broccoli at werd kanker bijna altijd in het beginstadium vastgesteld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten