Rijst
Doordat het geen gluten bevat kunnen geen allergieën ontstaan, zoals van andere soorten brood. Daarom dat de Chinezen er brood van maken en geen glutenallergie kennen. Rijst wordt zeer gemakkelijk door ons organisme opgenomen. Het bevat vitamine B en veel mineralen. Bevat veel kalium, wat goed is voor het hart en om de bloeddruk te verlagen.
Keuze
Er werd een experiment gedaan 120 jaar geleden in China. Witte rijst was toen heel duur en men dacht dat het kwam door zijn gezondheid. Men gaf dus een tijdje aan matrozen witte rijst in plaats van ongepelde rijst. Na een paar weken kregen de matrozen veel krampen in hun voeten en ze begonnen misvormd te stappen. Daarna heeft men dit experiment herhaald bij kippen en men stelde hetzelfde vast. De kippen stapten zelfs na een tijd niet meer.
Bruine rijst of ongepelde rijst bevat veel meer vitamines, alle gezonde voedingsstoffen zitten in de schil. Ook kom je van witte rijst aan en met bruine rijst kan je juist gezond dieten.
Bewaren
Bruine rijst leg je het best verpakt in de koelkast. Zo bewaar je alle vitamines.
Bereiden
Koken met veel water is de beste keus. Door de vele kalium in de rijst is het best om het zonder zout klaar te maken. Door de zout gaat kalium verloren. Was de rijst altijd 2 keer, zo maak je hem al een beetje zachter en was je al het stof eruit. Vul de kom met water en laat de rijst er een nacht in weken. De volgende dag kook je de rijst in vers water. Met groentjes of een appel erbij krijg je een lekkere smaak, als je het zonder zout onsmakelijk vindt. Het is ook heel gezond om het water waarin je de rijst kookte te gebruiken als bouillon voor je soep of gooi er een bouillonblokje in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten