vrijdag 2 november 2012

Platte schoenen, geen probleem?

We horen zo vaak dat hoge hakken een bedreiging vormen voor onze voeten, maar te platte schoenen zijn zeker ook niet goed. De meerderheid van de mensen heeft geen platvoeten maar heeft een mooie boog. Deze voetboog heeft als functie om ons gewicht gemakkelijker te dragen. Vergelijk het met een veer die op en neer gaat bij het uitrekken. Wanneer wij stappen verlengt onze voet een beetje omdat de voetboog plat wordt gemaakt. Te platte schoenen belemmeren deze natuurlijke verlenging van de voet.


Wanneer je te vaak platte schoenen draagt (meer dan 3u per dag) worden je voeten min of meer platter. De arteriën rekken zich uit en worden dus dunner, er groeit een bot op de grote teen, ligamenten worden uitgerekt wat leidt tot ontstekingen en veel pijn. De voet gaat nooit meer terug naar zijn normale positie. Dit heeft ook effect op heel je lichaam, je borst zakt naar beneden en je gaat gebukt lopen. 
Veel mannenschoenen hebben een kleine hak of verhoging van perfecte afmetingen. Daarom dat de bot op de grote teen vooral een probleem vormt bij vrouwen. De hak moet 3-4 cm zijn en het moet liefst een sleehak zijn zodat ons gewicht over de hele voet wordt verdeeld. Ook onderhoudt deze hak de voetboog normaal. Hoe ouder je bent hoe minder platte schoenen moeten worden gedragen, terwijl vaak het omgekeerde wordt gedacht. 
 Dankzij orthopedische steunzolen kan je langer ballerina's dragen, liefst op maat gemaakte voetzolen. De gel zit verspreid op de juiste plaatsen om de voet optimaal te ondersteunen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten